Chris Tiddens

Chroniqueur met talent

De amateur-filmer Tiddens was enorm productief in deze periode. Hij maakte enkele tientallen 16mm-films, zowel vrij als in opdracht. Vooral in vrije films blijkt zijn talent voor het innemen van fraaie camerastandpunten en het observeren van mensen en situaties.

Enkele voorbeelden van zijn vrije oeuvre zijn: Zuidlaardermarkt (1939), Groningen 900 jaar (1940), Grunneger Klaaiploats (1941/2). Ook uit zijn opdrachtfilms blijkt zijn filmisch talent, zoals in de films: De Groningse Beroepsbrandweer (ca. 1935), De Groningsche Reinigingsdienst Voorheen en Thans 1936–1949 (1949),  en 25 jaar kinderhygiëne‘ voor het provinciale Groene Kruis(1953).

Ook heeft hij veel gefilmd voor en over de dr. Bekenkampschool’ over de lesmethoden op de latere Van Liefland-school. De school waar hij eerst als leraar en later als directeur aan verbonden was.

Chris Tiddens aan het werk, foto J. Petersen
Chris Tiddens in zijn doka, foto NvhN 29-01-1988
Chris Tiddens aan het werk, foto J. Petersen

Titels

Een specialiteit van Tiddens was het maken van (tussen)titels. Deze vormden een belangrijk element in het filmverhaal, aangezien hij nooit met geluid heeft gewerkt. Hij maakte deze titels ook voor andere filmmakers zoals J. Petersen.

Hij was na de oorlog ook actief in de GSF en was nauw betrokken bij de film ‘Het Groningsche Verzet’ (1947).

Een groot deel van zijn 16mm-films wordt bewaard bij de Groninger Archieven.

Filmografie