Dorpsfilms

In heel Nederland zijn dorpsfilms gemaakt. Vanaf 1948 tot ongeveer 1970 werd dit vaak gedaan door J.W.L. Adolfs (1917-1977), een handelsman met visie die deze films door heel Nederland liet maken. De films werden meestal betaald door sportverenigingen of muziekkorpsen, en bijna iedereen uit het dorp kwam wel even in beeld. Bij de vertoning van deze films leidde dat dikwijls tot veel rumoer en hilariteit. Lees meer over Adolfs: (PDF, Heel Nederland op film, Eddy Appels).
Naast Adolfs waren er genoeg amateurfilmers die hun omgeving vastlegden. Zo is er in (Nieuw)Beerta Filmgroep Beerta, in Hoogkerk Piet Mulder, in Leek Tjerk Bekius, in Leens Wim Mollema, in Veendam filmgroep Dubbel 8, in Winschoten het Winschoter Stadsjournaal en ga zo maar door.
Onder de kaart zijn de films te bekijken per dorp. Deze lijst is nog niet compleet, wanneer “nieuwe” films binnen komen worden deze toegevoegd. Staat uw dorp er niet bij? Er is een lijst met films die nog in deze collectie ontbreken. Heeft u zelf nog dorpsfilms of weet u waar ze zijn? Wij zouden ze graag scannen op hoge resolutie en toevoegen aan dit overzicht. Door ze te conserveren in onze gekoelde kluis kunnen toekomstige generaties er ook nog van genieten.
Voor nu alvast veel plezier met het kijken en wellicht herkent u uw dorp(sgenoten).