Dorpsfilms

In heel Nederland zijn dorpsfilms gemaakt. Vanaf 1948 tot ongeveer 1970 werd dit vaak gedaan door J.W.L. Adolfs (1917-1977), een handelsman met visie die deze films door heel Nederland liet maken. De films werden meestal betaald door sportverenigingen of muziekkorpsen, en bijna iedereen uit het dorp kwam wel even in beeld. Bij de vertoning van deze films leidde dat dikwijls tot veel rumoer en hilariteit. Lees meer over Adolfs: (PDF, Heel Nederland op film, Eddy Appels).

Naast Adolfs waren er genoeg amateurfilmers die hun omgeving vastlegden. Zo is er in (Nieuw)Beerta Filmgroep Beerta, in Hoogkerk Piet Mulder, in Leek Tjerk Bekius, in Leens Wim Mollema, in Veendam filmgroep Dubbel 8, in Winschoten het Winschoter Stadsjournaal en ga zo maar door.

Heeft u zelf nog dorpfilms of weet u waar ze zijn? Wij zouden ze graag op HD scannen, toevoegen aan dit overzicht en ze conserveren in onze gekoelde kluis zodat ze door toekomstige generaties ook gezien kunnen worden.

Hieronder de dorpsfilms van verschillende makers en jaartallen. De lijst is nog niet compleet, wordt doorlopend aangevuld, maar voor nu alvast veel plezier met het kijken en wellicht herkent u uw dorp(sgenoten).