Nieuw Scheemda

Dorpsfilms Nieuw Scheemda

In Nieuw Scheemda zijn beelden van het dorpsleven door de jaren heen goed bewaard gebleven.

Dorpsfilm Nieuw Scheemda en ’t Waar in 1955 werd gemaakt door drie heren: Chris Tiddens, talentvolle amateurfilmer uit Groningen, dominee P. Meijboom en K.H. Sportel, hoofd van de school in Nieuw Scheemda vanaf 1923 tot 1962, en schoonvader van Chris Tiddens. Het geld voor deze film werd bijeengebracht door de verkoop van oud papier.

In 1959 heeft Landbouwvereniging Nieuwolda/Nieuw Scheemda 1860-1960 in een drie uur durende film de geschiedenis van 100 jaar landbouw in het gebied vastgelegd door het na te spelen en dit te filmen. Deze film is later bijgesneden om te komen tot een versie die slechts 75 minuten lang is, maar deze staat nog niet online.

Dan is het lachen met Bananaplit in 1987. Argeloze burgers worden voor de gek gehouden, terwijl zij stiekem worden vastgelegd. Verschillende afleveringen worden vertoond voor het hele dorp, met daarbij een waarschuwing- we gaan hiermee door. We kunnen niet wachten op de volgende afleveringen.

Vereniging Dorpsbelangen Nieuw Scheemda – ’t Waar heeft een filmcommissie in het leven geroepen om een film te maken van het hele jaar 1992. Zij brengen het dorpsleven uitgebreid in beeld, worden toegesproken door burgemeester Jan Leegwater en monteren deze film in deze film!