Ooggetuigen van de Gaswinning

De Groninger Archieven gaan in de komende jaren een interessante en actuele samenwerking aan. Het project Ooggetuigen van de Gaswinning legt de komende twee jaar de verhalen van ten minste 100 mensen op video vast. Zo wordt op een unieke manier de recente geschiedenis aan de hand van persoonlijke verhalen verteld. Niet eerder zijn de getuigenissen van de inwoners en betrokkenen bij de gaswinning op een systematische en wetenschappelijke wijze vastgelegd. Ooggetuigen van de Gaswinning laat verschillende stemmen horen, om daarmee een divers beeld te geven van ca. 65 jaar gaswinning in Groningen.

Wij geven in dit project advies, bijvoorbeeld over oral history methodes en technische randvoorwaarden èn we archiveren en publiceren de interviews. Onderzoekers, journalisten maar ook geïnteresseerden kunnen de oral history interviews bekijken en daarnaast ook andere films vinden met betrekking tot gaswinning. Het is bijzonder dat de geschiedenis wordt vastgelegd op het moment dat de ooggetuigen er nog middenin zitten.

Met enige regelmaat zullen op deze pagina nieuwe interviews te vinden zijn.

Complementair

Depot Groninger Archieven
Depot Groninger Archieven

Naast de interviews kunt u ook zoeken in onze database naar andere films betreffende gaswinning.  Een mooi voorbeeld is de film “Gas onder de Martini”. Deze film is gemaakt in een tijd dat Nederland vooral kansen zag en dat merk je in de toon van de film. Ook zijn er op de Filmbank reclamefilms, bedrijfsfilms en promotiefilms te vinden van bijvoorbeelde de Gasunie.

AV7632: Gas onder de Martini, gemaakt door Henk Blouw