Blog

Amateurfilm met muziek

geschreven door R.Duursma op

Vertoning in ForumImages tgv het Rusland jaar

In het kader van het Ruslandjaar hebben we op verzoek van Frans Westra van ForumImages een programma samengesteld van amateurfilms die iets met Rusland te maken hebben.

Sinds 2004 doen we als GAVA veel met artiesten, o.a. livemuziek bij films. Tussen 2006 en 2010 was er het Format GAVA project op Noorderzon, waarbij in totaal zo’n 50 voorstellngen het licht hebben gezien in de muziekkoepel. Ook deze waren veelal met muziek.

Het mooie van muziek bij film is dat de beelden een compleet nieuwe context kunnen krijgen. Een nieuwe lading qua inhoud die je voorheen nauwelijks zou kunnen bedenken. Natuurlijk geldt dat ook voor de montage, artiesten putten meestal uit meerdere films om hun verhaal te kunnen vertellen. Maar hoe dan ook, muziek beïnvloedt je gemoed. Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat mensen een foutje in het beeld niet storend vinden, maar als het gaat om een foutje in het geluid, bijvoorbeeld een kras of drop-out (moment geen geluid) blijken mensen veel minder tolerant. Dat zegt wel iets over hoe we geluid ervaren.

Terug naar het Rusland jaar. We zochten films uit op het thema, het ging hierbij om een film van Dries Hendriks over de voormalige Sovjet Unie uit 1979, maar ook om een amateurfilm van onbekende herkomst. Deze komt uit ca. 1938 en begint eigenlijk met een 1 mei parade in Berlijn. De film is gemonteerd op muziek van Groninger Archieven collega Gert Plas. Hij is coördinator van het poparchief, maar is zelf ook muzikant. Hij speelde vooral in metalbands, maar zijn eigen muziek heeft een hoog klassiek gehalte. Met zijn muziek krijgt de film een heel eigen nostalgisch gevoel. Kijk zelf maar.

Reis door Rusland, AV4445 met muziek van G. Plas