AV9200 Hou t was; Cor van Dam
, 07-02-2010

Video bestand digitaal, kleur en zwartwit, met geluid
Lengte: 00:07:02:00

AV9200 Hou t was; Cor van Dam
, 07-02-2010

Video bestand digitaal, kleur en zwartwit, met geluid
Lengte: 00:07:02:00

Een montage van een interview met een oudere Groninger, meestal in het Gronings, over hun beroep of iets dat ze hebben meegemaakt in het verleden, in 2010 uitgezonden op RTV Noord. Deze aflevering meneer Van Dam die bij de telefonieafdeling van de PTT heeft gewerkt.

2 fragmenten uit AV9200

Fragment 1 van 2 - AV920000:00:00:00 - :00

Cor van Dam vertelt dat je vroeger met je telefoon belde met de telefonist van de telefooncentrale die je dan handmatig doorverbond, met degene die je wilde spreken. Meneer herinne…

Cor van Dam vertelt dat je vroeger met je telefoon belde met de telefonist van de telefooncentrale die je dan handmatig doorverbond, met degene die je wilde spreken. Meneer herinnert zich dat in het begin mensen helemaal niet genegen waren om een telefoon te nemen. Dan werd er wel huis-aan-huis gevraagd of mensen telefoon wilden. Mensen kwamen echter bij elkaar om te bellen. Hoewel niet iedereen dat wilde, soms moest je hiervoor dan weer betalen. Zelf had Van Dam eerst ook geen telefoon. Hij belde op zijn werk. Dat was gratis bovendien.Van Zoutkamp via Oudeschip tot Loppersum en Garrelsweer stonden telefoonpalen. Dat viel allemaal onder het district Warffum. Heel wat palen waren dat, om de 50 meter stond er een. Langs het spoor van Roodeschool tot Groningen stonden ze ook. Op de fiets met een gereedschapstas en een bosje draad aan het stuur reden ze daar langs voor de storingsdienst. Die telefoondraden raakten door harde wind wel eens in elkaar verstrikt. Daar kregen ze dan bericht over en dan gingen ze er op af. Om de draden weer uit elkaar te krijgen gooiden ze bakstenen de lucht in, die ze hiervoor speciaal in de fietstas hadden gestopt.Onderweg beleefde je nog wel eens wat. In Uithuizermeeden bijvoorbeeld herinnert Van Dam zich zanger Jan Roos, die bekend was in de Stad, maar ook wel in de dorpen kwam om te zingen om zo wat geld te verdienen. Een collega van Van Dam zat toen eens in een telefoonpaal een reparatie uit te voeren. Jan Roos kwam voorbij. De collega zei dat Roos eigenlijk helemaal niet kon zingen. Roos werd boos en sloeg vervolgens met zijn stok tegen de telefoonpaal zodat de collega niet meer omlaag durfde!