Johan Adolfs

Zakenman met visie

Johannes Willem Lambertus (Johan) Adolfs (1917-1977) was een zakenman uit Enschede die dorpsfilms liet maken van zo’n 1500 dorpen in Nederland tussen 1948 en 1970. In West-Duitsland maakte hij ook nog eens 160 films. Het doel van deze ‘Landelijke Filmactie’ was reclame te maken voor de sport- en muziekverenigingen in alle Nederlandse dorpen en kleine steden. Bijna iedereen uit het dorp kwam wel even in beeld. Bij de vertoning van deze films leidde dat dikwijls tot veel rumoer en hilariteit. Lees meer over Adolfs: (PDF, Heel Nederland op film, Eddy Appels).

Wij doen ons uiterste best om de Groninger films goed te bewaren en ze hier online toegankelijk te maken met een HD-scan. De originele spoelen bewaren we onder optimale omstandigheden in een speciale koelcel, zodat ook volgende generaties ervan kunnen genieten.

Wie weet waar de ontbrekende films zijn?

Dankzij de administratie van Adolfs zijn we op de hoogte van het bestaan van films die nog in deze collectie ontbreken, maar deze lijst is niet volledig. Soms hebben we een dvd of video, maar de kwaliteit van die scans is vaak onvoldoende om de beelden goed te kunnen bewaren.

Heeft u een film of weet u waar deze is? En heeft eventueel belangstelling de film onder te brengen bij ons? De film wordt dan gescand op HD-kwaliteit en onder optimale omstandigheden bewaard. U kunt dan te allen tijde over een digitale versie en/of dvd beschikken.

Filmografie (Groningen)

We zijn nog op zoek naar de originele 8mm-filmspoelen van de volgende films:

  • Appingedam 1955
  • Baflo 1968
  • Bellingwolde 1965
  • Bourtange 1954
  • Delfzijl 1953
  • Den Horn 1958-1963
  • Doezum 1966
  • Ezinge 1950
  • Ezinge 1968
  • Foxhol 1970
  • Garrelsweer 1954
  • Glimmen 1953
  • Godlinze1965
  • Grootegast 1970
  • Kolham 1964
  • Kommerzijl 1954
  • Kommerzijl 1966
  • Meeden 1966
  • Midwolda 1953
  • Muntendam 1953
  • Muntendam 1964
  • Mussel 1967
  • Niekerk / Oldekerk 1962
  • Nieuweschans 1965
  • Nieuweschans 1956
  • Nieuwolda 1967
  • Noordbroek 1959
  • Noordwijk 1965
  • Noordwolde 1950
  • Oldehove 1966
  • Oldekerk/ Niekerk 1962
  • Oostwold 1954
  • Oostwold 1957
  • Oostwold 1968
  • Opende 1963
  • Oude Pekela 1966
  • Pieterburen 1967
  • Roodeschool 1953
  • Roodeschool 1968
  • Scheemda 1969
  • Sellingen 1968
  • Ten Boer 1958
  • Ten Boer 1965
  • Ten Post 1969
  • Thesinge 1967
  • Tolbert 1961
  • Uithuizen 1954
  • Usquert 1968
  • Veelerveen/Vriescheloo 1963
  • Veendam 1952
  • Vlagtwedde 1954
  • Vriescheloo 1955
  • Vriescheloo/ Veelerveen 1963
  • Wedde 1954
  • Wedde 1969
  • Westeremden 1952
  • Westerlee 1965
  • Wildervank 1957
  • Wildervank 1966
  • Winsum 1954
  • Zevenhuizen 1950
  • Zoutkamp 1955
  • Zuidwolde 1949 (mogelijk betreft het Zuidwolde in Drenthe)
  • Zuidwolde 1968 (mogelijk betreft het Zuidwolde in Drenthe)