Gerhard Vorenkamp

Familiefilmer in onbezorgde tijd

Ingenieur en amateurfilmer Gerhard Vorenkamp (1887-1951) maakt begin jaren 30 vrolijke familiefilms van zijn Duitse vrouw Ottilie (Otti) Czaslavsky (1887 – 1964) en dochter Erica Ottilie Vorenkamp (1922 – 1998), zijn broers met hun echtgenotes en kinderen en uitgebreide familie. De films zijn prachtig om naar te kijken. Ze tonen een schijnbaar onbezorgde, verdwenen tijd waarin de familie geniet van gezelschappen, hun bezigheden in de tuin bij huis, hun uitstapjes waarbij kinderen en volwassenen naar hartenlust spelen. En er zijn reizen naar Duitsland.

Gerhard Vorenkamp

Gerhard Vorenkamp

Maar wie waren ze, en wat deden ze zoal als ze niet op pad waren? Wil F. de Vries-Vorenkamp, schenkt de films in 2016 en helpt met een uitgebreide beschrijving, datering en namen van familieleden.

In deze stamboom is met geel aangegeven welke familieleden op deze film voorkomen

In deze stamboom is met geel aangegeven welke familieleden op deze film voorkomen

Gerhards familielid Pieter is de uitbater/eigenaar van boerderij Landlust in Helpman bij Groningen, een uitspanningsoord met theetuin, doolhof, speeltuin en tennisbanen. Deze tuinen zijn te zien op de films, voordat ze moesten wijken voor de aanleg van de Savornin Lohmanlaan en nieuwbouw op de hoek met de Troelstralaan. De tennisbaan zelf is niet in beeld, maar we zien tijdens de picknick naar Hooghalen naar waarschijnlijkheid wel leden van tennisclub Hiva uit Helpman (Hier is Vlugheid Aanbevolen). In de winter wordt de tennisbaan getransformeerd tot ijsbaan, maar is dat de ijsbaan die we zien of is dat die in het Stadspark?

Zwemplezier op het Paterswoldsemeer, still uit AV14352
Gerhard Vorenkamp en dochter Erica werken in de moestuin, still uit AV14356
Dansen en springen voor de camera, still uit AV14352
Erica schaatst, moeder Otti kijkt toe, still uit AV14357
Jolig gezelschap bij een loopbrug, still uit AV14357
Bezoek aan Potsdam, still uit AV14356
Zwemplezier op het Paterswoldsemeer, still uit AV14352

Gerhards broer Jakob is banketbakker van lunchroom Maison Vorenkamp in Arnhem, aan het Nieuwe Plein 29. In de tuin viert de familie samen het 25-jarig huwelijk van Jakob Vorenkamp (1881–1939) en Wilhelmina Cornelia Vorenkamp-van Silfhout (1877–1946). Zij zijn gehuwd op 17 april 1905.

De films beslaan een relatief korte periode: grotendeels 1930 – 1935.  Hoe het deze vrolijke mensen verder is vergaan zien we niet in de films. Dochter Erica wordt reumatoloog in het Academisch ziekenhuis in Groningen. Zij sterft kinderloos, de films komen uit haar nalatenschap.