Dubbel 8

Dubbel 8

In 1957 wordt in Veendam de Filmclub Dubbel 8 opgericht. Dubbel 8 richt zich op het maken van speelfilms, en filmjournaals. In 50 jaar tijd leggen de leden de geschiedenis van Veendam op beeld vast. In het najaar van 2010 houdt Dubbel 8 het voor gezien.

Aanleiding

Eind jaren 50 zijn er slechts twee films over de geschiedenis van Veendam: ‘Veendam’ uit 1921 (AV7578) en uit 1939: ‘Veendam: gegroeid uit het veen’ (AV7593). Voor een groepje jonge filmliefhebbers uit Veendam is dat de aanleiding zelf over Veendam te gaan filmen. De filmclub Dubbel 8 wordt opgericht. Deze naam is niet toevallig gekozen. Vanzelfsprekend verwijst dubbel 8 naar het smalfilmformaat dat ontstaat als je een 16 mm film splitst. Maar ook telt de club 16 leden.

De eerste Dubbel 8-film is: Veendam 300 (AV5411). In de eerste jaren maakt Dubbel 8 vooral korte speelfilms en documentaires. Vanaf 1963 verandert dat. Dan legt Dubbel 8 zich toe op filmjournaals, die jaarlijks met succes worden vertoond in zaal Veenlust in Veendam. Halverwege de jaren zeventig komt hier door tijdgebrek een einde aan. De leden van Dubbel 8 leggen zich dan nog wel toe op archieffilms, die in latere jaren een bron vormen voor eigen documentaires.

Het 75-jarig Jubileum van SC Veendam door Filmgroep Dubbel8

Prijzen

De leden van Dubbel 8 hebben niet alles succes met hun algemene films over Veendam. Ze maken ook meer persoonlijk getint werk, waarmee talloze prijzen worden binnengesleept. In 1969 bijvoorbeeld wordt de filmgroep uitgeroepen tot de beste filmclub van Nederland.

Dubbel 8 filmt in het begin op 8mm. Later stapt men over op Super8 en 16mm. Veel films zijn met geluid. De leden houden alles in eigen hand met specifieke taken per lid, voor bijvoorbeeld geluid, camera en redactie.

Archief online

Dubbel 8 heeft in vijftig jaar een groot en uniek historisch filmarchief bij elkaar gedraaid. Met honderden onderwerpen in meer dan vijftig films met een totale speelduur van ruim 32 uur. De plaatselijke geschiedenis van Veendam van de laatste 50 jaar is door Dubbel 8 zorgvuldig in filmbeelden vastgelegd.

In november 2010 stopt Dubbel 8 en shcenkt de collectie aan de afdeling Beeld en geluid van de Groninger Archieven, dat zo in een klap over een enorme collectie films over Veendam beschikt. Het is de bedoeling deze films de komende periode te beschrijven. De films staan vrijwel allemaal online en ze zijn te vinden op deze website.