Aan het werk

Aan het werk

Of ze in opdracht zijn gemaakt door professionele filmers of door amateurfilmers: deze films zijn uitsluitend met het doel gemaakt om te laten zien wat men doet op het werk. Aan het werk is het centrale thema van de Maand van de Groninger Geschiedenis en daarom tonen we hier vastgelegde werkzaamheden per regio.

Soms zien we een werkdag van begin tot eind, zoals bij de HBS-film en Een dag in de chirurgische kliniek. Een andere keer moet eerst nog de fabriek gebouwd worden voordat de flesjes Coca Cola van de band kunnen rollen (Bouw nieuwe bottelarij C. Polak). Of iemand pakt even een camera en zijn er enkele shots zonder kop op of staart, zoals bij Aardappels laden, wat leuke beelden oplevert van acrobatische toeren op een kraan. Op zondag zijn we vrij, maar niet de dominee, die werkt (De opening).

Er is in de tijd veel veranderd, er zijn beroepen verdwenen- wie kent nog de tinnegieter die kraantjespotten maakt? Er zijn beroepen en technieken bij gekomen, zoals te zien is in Spouwmuurisolatie. Wat blijft, is trots: Kijk wat wij maken, kijk hoe wij het doen! Gelukkig hebben we de films nog.

Stad