Blog

Your mum and dad

geschreven door R.Duursma op

Klaartje Quirijns maakte een persoonlijk en indringend portret van haar familie, waarvoor ze middels beeldresearcher Gerard Nijssen flink putte uit verschillende filmarchieven. Ook uit ons archief werd beeldmateriaal gebruikt. Het resultaat gaat op 3 oktober in première in de landelijke filmtheaters. Op 6 oktober is deze te zien bij het Groninger Forum in aanwezigheid van de regisseur.

They fuck you up, your mum and dad. They may not mean to but they do.’

Het begin van dit gedicht van Philip Larkin raakt de kern van de vragen die Klaartje Quirijns stelt in haar nieuwe film. Twintig jaar geleden woonde ze in New York en begon ze haar vriend Michael Moskowitz op de meest intieme plaats te filmen: in de therapie kamer met psychoanalist Kirkland Vaughans. Na jaren dit proces te hebben vastgelegd, werd zij in 2012 door een diagnose in haar borst op een existentiële manier geraakt. Ze besloot de camera op zichzelf te richten, haar familie en een onbesproken trauma. In de film onderzoekt zij de krachtige dynamiek van haar eigen familierelaties en de manier waarop haar leven hierdoor is gevormd. Terwijl we worstelen met het heden, zijn we tegelijkertijd niet altijd bestand om met de trauma’s uit het verleden om te gaan.

Deze film snijdt universele thema’s aan voor iedereen die zich afvraagt hoe je met familie, geheimen en het leven zelf om kan gaan.

Klaartje Quirijns maakte eerder o.a. The Dictator Hunter en Anton Corbijn Inside Out.