Blog

Waar is de Korenbeursfilm?

geschreven door Marij Kloosterhof op

Documentairemaker Liefke Knol kreeg een videoband met prachtige historische filmbeelden van de graanhandel in de Korenbeurs in 1952. Nu zijn we op zoek naar de originele film.

Knol maakt een korte film over Graanhandel Watermann, voor een expositie over de Joodse gemeenschap in de Gronings-Duitse grensregio. Tijdens de opnames hiervan kreeg zij van een voormalig werknemer van Watermann een VHS-band met daarop beelden gemaakt ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de Bond van Groninger graanhandelaren in 1952. De band bevat prachtige historische beelden van de handel in de Korenbeurs, die Knol graag wil gebruiken in de montage.

René Duursma van de Groninger Archieven zou de filmbeelden graag in de collectie van Filmbank Groningen opnemen. “De VHS-band is een kopie van de oorspronkelijke filmrol en zeker van mindere kwaliteit dan het origineel, we willen dan ook graag het origineel vinden. Met onze filmscanner kunnen we een haarscherpe kopie maken, zodat alle details goed in beeld komen.”

Weet u meer over deze film? En weet u waar de oorspronkelijke filmbeelden bewaard worden? Neem dan alstublieft contact op met Liefke Knol (mail@liefkeknol.nl) of de Groninger Archieven (filmbank@groningerarchieven.nl) of bellen met 050 599 20 00. Alvast hartelijk dank.

Prachtige, maar korrelige stills uit de opnames. De kwaliteit van het beeld kan met een nieuwe scan veel beter worden.