Blog

Nieuw op de Filmbank december 2019

geschreven door R.Duursma op

Elke twee maanden besteden we aandacht aan de nieuwste films op Filmbank Groningen.
Nu is het zo dat vanaf het moment dat we een aanwinst binnen krijgen tot het moment van publicatie nogal wat tijd kan verstrijken. Met name door de intensieve bewerking van het materiaal: filmnummers toekennen, bekijken op de filmtafel, lassen in de film aanbrengen of repareren, omblikken, gegevens van de fysieke staat van de film invoeren, basis metadata invoeren qua inhoud, film scannen, converteren naar MP4, film beschrijven (uitgebreide inventaris per scene of korte samenvatting), uploaden, nieuwe uitvoer van onze database.

Duizelt het al? Desondanks lukt het ons om aardig wat materiaal te verwerken. De nieuwste aanwinsten op het gebied van film worden tweemaandelijks uitgelicht in een blog en in de nieuwsbrief van de Groninger Archieven.

Deze keer richten we ons vooral op de collectie van de Algemeen Christelijke Film Onderneming (A.C.F.O.) uit Stadskanaal. Grietinus Molenaar en zijn vader hebben vooral in de jaren 40 en 50 van de twintigste eeuw gefilmd in heel het Noorden. Ze vertoonden deze films ook steeds weer, met reclame, om geld te verdienen. Dat vertonen deden ze met een rondreizende bioscoop, meestal een tent, maar soms ook in een hal of schuur of een dorpshuis. Ze namen projectoren mee, geluidsapparatuur etc. en het zelf gefilmde materiaal was vaak onderdeel van een programma met bijvoorbeeld films als Dik Trom, of een speciaal programma over leden van het Koninklijk huis.

Kleine haven in het Groninger waddengebied (still uit AV14448, G. Molenaar)

Kleine haven in het Groninger waddengebied (still uit AV14448, G. Molenaar)

Dankzij de Molenaars hebben we nu een film uit 1955 van Haren in onze collectie. Hoe gek het ook mag klinken, dit is een van de weinige films over Haren uit die tijd die we kennen. En er is een mooie film over de Tentoonstelling in Stad, in 1948, waarin de kracht en productiviteit van handel en industrie van deze provincie wordt getoond. Evenals de film over de Tentoonstelling Wad en Land in Baflo, ook al in de jaren 50. Deze film geeft een prachtig beeld van het Noordelijk deel van onze provincie, inclusief een aantal havens, en eindigt met een tentoonstelling van landbouwapparatuur in Baflo, vandaar de naam.

Hieronder kunt u zelf verder neuzen in de films die we nu al kunnen aanbieden. Er zijn er tegen de honderd en geleidelijk zullen ze allemaal hier gepubliceerd worden.

De films van A.C.F.O.