Blog

Nieuw op de Filmbank augustus 2020

geschreven door R.Duursma op

Elke twee maanden besteden we aandacht aan de nieuwste films op Filmbank Groningen.

Deze keer focussen we op de films van Wim Mollema. De vorige keer hebben we al een aantal van zijn films online gezet. Deze keer komen er nog een tiental bij. Onze medewerker Tjerk Bekius, zelf een verwoed filmer, komt regelmatig bij hem op bezoek en neemt dan weer een plukje uit de filmcollectie mee.

Wie is Wim Mollema eigenlijk? Hij heeft jaren als buschauffeur gewerkt, en in die tijd ook veel gefilmd. Daarnaast heeft hij ook meegewerkt aan verschillende boeken over vervoer in Noordoost-Friesland, over beurtschippers en boderijders. Er was en is veel belangstelling voor deze boeken vol met historische foto’s. Mollema is dol op regionale geschiedenis en vertelt daar ook graag over. Zo heeft hij filmavonden en historische wandelingen georganiseerd. Zonder Mollema zouden we niet zo’n mooi en compleet beeld hebben van Zoutkamp en Leens in de laatste 50 jaar.

Naast deze films filmde hij ook af en toe als hij ‘op de bus’ zat. Deze films geven ook een mooi tijdsbeeld, en uit ervaring weten we dat alle films met een busdienst erin zorgen voor veel internetverkeer. Ze zijn heel populair.

Om welke films gaat het deze keer? Wim Mollema heeft interessante beelden geschoten van het oude hoofdstation in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Bussen op het Hogeland is een film uit 1980, over het afscheid van een buschauffeur. Zijn bus wordt versierd en hij rijdt zijn laatste rit, van Hornhuizen naar Westernieland. Sloop Busstation laat nog net de oude situatie zien voor de bouw van het Hunzehuys bij het hoofdstation. Er is nog het wachtlokaal, waar toevallig ook nog een robbertje gevochten werd. Kort daarop filmde Mollema weer, in 1985, als het Hunzehuys bijna opgeleverd is.

Weer een andere film laat het dorpsleven in Leens van eind jaren zeventig zien. Mollema maakt ook een uitstapje naar Soestdijk voor het defilé bij de Koningin, toen nog Juliana, een gebruik dat door Koningin Beatrix is afgeschaft. Ook andere films bevatten beelden van bevrijdingsoptochten en dergelijke feestelijkheden. Bijzonder zijn echter de films van de Leensterdag. Hier uit 1980.

Er zijn natuurlijk meer films online gezet, maar voor een inkijkje in de collectie Mollema kun je hieronder terecht.

Collectie Mollema