Blog

Nieuw op de Filmbank april 2020

geschreven door R.Duursma op

Elke twee maanden besteden we aandacht aan de nieuwste films op Filmbank Groningen.

Normaal staat hierboven een tekst over wat we allemaal moeten doen om een film online te krijgen, vanaf het moment dat de film binnenkomt tot publicatie op onze Filmbankwebsite. En dan is het half maart en loopt ineens alles anders. We moesten allemaal thuis gaan werken, dat was nogal een ommekeer. Het was, ook voor ons, zoeken naar wat dat voor onze werkwijze betekent.

Onze trouwe vrijwilligers aan de filmtafels, Tjerk Bekius en Willem Hoiting, moesten ineens wegblijven. Dat betekent dat het bewerken van film qua intake en scannen ook stil is gevallen. Gelukkig hebben ze hard gewerkt aan een voorraad, dus mochten we weer aan het werk kunnen dan kan er meteen volop gescand worden.

Henk van der Broek is ook een vrijwilliger, hij beschreef de oudere films en verrijkte ze met context. Hij is inmiddels overgestapt naar het beschrijven van fotomateriaal, zodat hij zijn talenten vanuit huis nog kan inzetten.

Jasper Huizinga is zzp’er en beschrijft als zodanig onze films in snel tempo. Gelukkig kan hij vanuit huis net zoveel, of misschien wel meer doen. Hij geeft aan dat hij de mensen van het archief wel begint te missen, en dat is een bekend gevoel. Alleen is toch maar alleen. Samen ergens aan werken en het enthousiasme in de ogen van andere mensen kunnen zien is wel wat waard. Toch doen we het allemaal zonder morren, het thuis werken, afstand houden, allemaal belangrijk voor de mensen in de zorg.

De mensen die ik normaal het meeste spreek van het archief zijn mijn kamergenoten en collega’s Marij en Gert. Met hen ben ik vanuit huis aan het schaven aan onze filmdatabase. En hoe gek het ook mag voelen allemaal, we hebben nu ineens de tijd om fouten eruit te halen, teksten te verbeteren, mp4 bestanden te koppelen aan de filmnummers in de database, tijdcodes te veranderen waar nodig. Allemaal zaken waar we in de dagelijkse gang van zaken niet aan toekwamen, misschien ook niet de tijd voor namen. Maar die wel degelijk belangrijk zijn, want daardoor hebben we een betere database, en kunnen we meer films online presenteren.

Welnu, er is weer het een en ander te bekijken. Ik licht er hier een paar bijzondere uit en hoop dat jullie met plezier kunnen kijken naar beelden uit een pre-coronatijdperk, beelden uit het leven van alledag, beelden uit WO II, beelden van vakantie vierende families en beelden van kinderen die lekker op straat spelen. Overigens net als mijn zevenjarige dochter, die speelt op straat met andere kinderen als ware het de lome jaren zeventig, toen Netflix, en de Filmbank nog niet bestonden.

Uitgelichte films

Er staan weer meer GSFfilms online, zoals AV14111 Opening Herebrug, een film van Henk Weits rondom de opening van de nieuwe Herebrug in 1953 en AV14113 Met Stoom, uit 1952. De laatste over het onderhoud van stoomlocomotieven op het Hoofdstation in Groningen. AV14130 duurt maar twee minuten en gaat over de trams die in Groningen nog reden vlak na WO II, in 1948. Zo zijn er eindeloos meer films te vinden van de filmmakers aangesloten bij de Groninger Smalfilmers.

Van Jan Boekweg staan er ook meer films goed beschreven online. Boekweg was marconist en hij filmde het leven aan boord van de Cirrus, een meteoschip. Er is vrij zelden gefilmd op deze zgn. weerschepen dus dat mag best bijzonder heten. Dit zijn bijvoorbeeld AV14717, AV14718 en AV14714.

Dan hebben we nog een aantal films van mevrouw Folkerts-Maassen en haar man Folkerts. Zij woonden lange tijd bij de Buitenschool in Appelbergen. Daardoor hebben we ineens veel meer beelden van Glimmen en omstreken in onze collectie (midden jaren zestig), ook van het Natuurbad dat in Appelbergen heeft gelegen. Kijk eens naar AV21445 of AV21446.