Blog

Nieuw op de Filmbank 2021

geschreven door R.Duursma op

Eindelijk weer eens een update voor deze rubriek. We zijn begonnen met het digitaliseren van allerlei soorten audio, waarover een volgende keer meer, en met MiniDV-tapes. U kent ze nog wel, van die kleine tapes met digitale informatie, geïntroduceerd in 1996, en beter dan Hi8 en SVHS was de belofte. De kwaliteit was in ieder geval zo goed, en de prijs zo laag dat ze in de wereld van de lokale tv al snel de duurdere analoge formaten gingen vervangen. Zo heeft OOG TV sinds 2003 al haar programma’s opgeslagen op deze MiniDV-tapes.

Maar was het ook zo halleluja? Niet helemaal. Omdat de tapes zo klein zijn, zijn ze ook kwetsbaar. De digitale informatie waaruit de video bestaat wordt op een heel klein spoortje opgeslagen op de tape. Daar hadden de leveranciers wel een antwoord op: dikkere, grotere en bredere tapes onder de naam DVCAM of DVCPRO.

Dat waren de betere archiefformaten geweest voor lokale omroepen destijds, maar geld speelt ook altijd een rol. Van de meer dan 200 tapes met elk twee uitzendingen die we hebben gedigitaliseerd in de afgelopen maanden zijn er eigenlijk maar 2 echt niet te redden, maar het blijft wel goochelen met de juiste afspeelapparatuur, omspoelen, schoonmaken etc. om de data van de tapes te krijgen. Soms zijn analoge tapes van 40 jaar oud beter af te spelen dan digitale tapes van 17 jaar oud.

Hoe dan ook, we hebben een fantastische stadse collectie, nl. die van OOG TV. We hebben al U-matic-tapes uit de jaren 80, Betacam SP en SHVS uit de jaren 90 en nu dus ook de MiniDV-tapes gekregen. Hierop staan de dagelijkse uitzendingen van OOG TV van 2003 tot 2015. Voor de iets oudere Groningers onder ons zijn daar de bekende namen in terugkerende programma’s van Beno Hofman, Heel gewoon Cathy en Gré, Fokko Kramer, maar ook wethouder Schuiling, inmiddels burgemeester van Groningen en wethouder René Paas, inmiddels Commissaris van de Koning. Er is cultuur in de programma’s Volledige Vergunning met Luuk Verpaalen, het programma Koelkast en er zijn allerlei bekende Groningse gezichten in het nieuws van toen. En dan is er nog het programma: Heeft u kunst in huis? waarbij een verslaggever aanbelt bij iemand om te zien wat iemand aan de muur heeft hangen en daarover een gesprek aangaat.

We hebben inmiddels een aantal uitzendingen van deze MiniDV-tapes kort maar krachtig beschreven en deze staan nu online. Noorderslag, Theaterfestival Jonge Harten, de oprichting van de Noord Nederlandse Dans Academie van Lucia Marthas, alles is terug te zien. We hebben echter ook nog een hele hoop video’s van veel verder terug online staan. Voor wie in de jaren 80 en 90 in de stad Groningen woonde, is deze rijke collectie van OOG TV een leuke jong-nostalgische terugblik.

Bekijk de OOG TV-uitzendingen vanaf 2003 op MiniDV

Leader OOG televisie, still leader
wethouder Sociale Zaken Koen Schuiling, still uit AV22703
Vooropleiding dans, still uit AV22701
Beno's Stad met Beno Hofman, still uit AV22701
Leader OOG televisie, still leader