Blog

Nieuw op de Filmbank december 2020

geschreven door R.Duursma op

Het is weer tijd voor de tweemaandelijkse update. Er zijn zeker 76 films bijgekomen op de Filmbank in november en december, ondanks de omstandigheden met veel thuiswerken, zeker niet ideaal. Normaal zijn we veel aan het ‘pingpongen’ over welke films we digitaliseren, beschrijven en ter beschikking stellen, maar het is toch weer gelukt.

Er zijn niet alleen nieuwe films online, maar ook films die al eerder online stonden die een nieuwe scan hebben gekregen. Dat kan zijn omdat ze aangevraagd zijn voor een project of uitzending. Wij proberen zoveel mogelijk nieuw binnengekomen films voorrang te geven bij het scannen. Maar als er een aanvraag komt voor een film waar alleen een oudere scan beschikbaar is, dan maken we graag een nieuwe, want de kwaliteit van onze 4K filmscanner is dermate hoog, dat er veel meer details en scherpte te zien is.

Een greep uit de nieuwe films online: De heer Pama heeft vooral gefilmd in de jaren 70 en 80, en hij filmde zijn familie, maar keek ook om zich heen. Zo is er een film over Job de palingvisser. Je kunt je nu niet meer voorstellen dat er zo met palingen omgegaan wordt, zeker omdat het dier nu meer beschermd is dan toen. Maar het geeft een interessant inkijkje in het leven van deze oude palingvisser in 1976. Kijk verder naar Sinterklaas in 1986, Natuur in de winter, en bijvoorbeeld een korte fictiefilm over een man die alles weg kan fotograferen, echt alles.

We hebben eindelijk ook weer eens wat films van Boekweg online kunnen zetten, en niet de minste. Zo is er een film over Vliegveld Eelde (Airport Groningen) tussen 1959-1968 met diverse vliegtuigen, duidelijk beschreven door collega Jasper Huizinga, beschrijver en gek van vliegtuigen. Ook filmde Boekweg een reconstructie van de kaping van de trein bij Wijster in 1975 en laat hij in een andere film het leven zien op de weerboot, of meteoschip ‘Cirrus’.

Er zijn ook films online van twee verschillende Molenaars. De ene is de Molenaar (Grietinus) van ACFO, de Algemeen Christelijke FilmOnderneming uit Stadskanaal. Hij en zijn vader filmden in heel het Noorden, er zijn films uit Ruinen en Vledderveen over de zgn. landbouwtentoonstellingen uit midden jaren 50. Prachtige beelden van onze Friese buren uit Leeuwarden ivm een Energietentoonstelling. Veel reclame, maar ook zeker heerlijk nostalgische plaatsjes van de grachten in de Friese hoofdstad. Dan mijn favoriete beelden uit deze serie van ACFO: een oudejaarssleperij in Wildervank, ca. 1952 en beelden van Motorkozakken, acrobaten die hun kunsten vertonen op motoren in de open lucht.

De andere Molenaar is P.T. Moolenaar, met dubbel o dus. Vanwege een aanvraag hebben wij een filmrol met diverse korte films opnieuw gescand en de filmscans vervangen door nieuwe. Het gaat hier om familiefilms, half fictie, half documentair, waarbij we prachtige beelden zien van de stad Groningen in de vroege jaren 50. Films van hoge kwaliteit die tot de canon van onze collectie behoren.

ACFO, oudejaarssleperij

Maar we hebben niet alleen film, er is ook video gedigitaliseerd, er zijn weer een tiental uitzendingen van OOGTV uit 1990 beschikbaar, inclusief de eerste experimentele kabeluitzending uit 1982. Deze duurt meer dan 5 uur! Daarin ook de onlangs overleden ex-directeur van RTV Noord Roel Dijkhuis. Hij was als journalist en interviewer actief en praat hier met o.a. Ypke Gietema en Johan Remkes. Een tijd overigens, enigszins onwennig om nu naar te kijken, waarin vrijwel iedereen in de studio tijdens een gesprek een sigaret opstak. Verder zien we een jonge Erwin Koeman, en Rooie Rinus en Pé Daalemmer, en de ‘showman voor gewone mensen’ Fokko Kramer.

De eerste experimentele uitzending van OOG TV

En er is een heel interessante documentaire, ook op video, over nucleair afval in Georgië, gemaakt door Janita Top en mijn collega Marij Kloosterhof. Als jonkies gingen ze in 2003 naar Georgië, vanuit hun eigen stichting Falkor en met een Hi8 camera in de hand. Daar ondervroegen ze allerlei mensen, waaronder Georgische overheid over rondzwervend nucleair afval uit de sovjettijd en de gevolgen daarvan. Een fraai staaltje activisme en lef hebben en we zijn dan ook blij dat zij hebben besloten dat deze door Groningers gemaakte film in ons archief thuis hoort.

Kortom, divers materiaal, genoeg voor een paar lockdown-avondjes filmbank kijken.

De film van Marij Kloosterhof en Janita Top