Blog

Films Groninger Archieven bij Andere Tijden

geschreven door Marij Kloosterhof op

Films Feit Mathijssen

Meneer Siertsema bracht onlangs een houten koffer en dozen vol films naar het gebouw van de Groninger Archieven. Ze zijn gemaakt door Feit Mathijssen, een Nederlandse bouwkundige die in 1929, met zijn vrouw naar Suriname was geëmigreerd. Daar, en in zijn latere woonplaatsen heeft hij veel gefilmd.

Wij bekeken zijn enorme hoeveelheid op nette wijze beschreven blikken met stijgende verbazing: 87 films met titels als: “Mariniers 10 december 1940”, “Paramaribo 31 augustus 1940”, “Vallen tussen Kabel en Berg en Dal…”

Mathijssen vertrok met vrouw en kinderen in 1949 naar Indonesië en vanaf 1950 woonden ze in Nederland. Eigenlijk filmde hij overal in Nederland behalve in Groningen. Bij het GAVA komen we dan ook snel tot de conclusie dat deze collectie het best ondergebracht kan worden bij Stichting Amateurfilm / Beeld & Geluid.

De filmblikken van F.E. Mathijssen

De filmblikken van F.E. Mathijssen

Toeval

Nog voordat de films daadwerkelijk in Hilversum waren kreeg collega René Duursma filmresearcher Gerard Nijssen aan de lijn. Andere Tijden is op zoek naar beeldmateriaal over het koloniale Suriname. Of wij snel iets kunnen scannen en opsturen? Dat kan natuurlijk en het resultaat is al te zien: een preview van Paramaribo in 1940 is online en binnenkort op televisie.

Still uit de film Paramaribo 1940.

 

Uitzending

Andere Tijden toont een tweeluik in de aanloop naar de viering van 40 jaar onafhankelijkheid van Suriname op 25 november 2015. Bewoners van Suriname halen herinneringen op aan het leven in de voormalige kolonie. In het eerste deel staat het dagelijks leven na de oorlog centraal. Ruim ondersteund door bijzondere archiefbeelden vertellen een aantal inwoners uit Suriname over de toenemende welvaart, het wonen in de stad, op de plantage en in het binnenland. Andere Tijden, di 17 en 24 nov 2015, 21.20 uur, NPO2.