AV9186 Hou t was; Jacob Mulder
, 11-10-2009

Video bestand digitaal, kleur en zwartwit, met geluid
Lengte: 00:07:05:00

AV9186 Hou t was; Jacob Mulder
, 11-10-2009

Video bestand digitaal, kleur en zwartwit, met geluid
Lengte: 00:07:05:00

Een montage van een interview met een oudere Groninger, meestal in het Gronings, over hun beroep of iets dat ze hebben meegemaakt in het verleden, in 2009 uitgezonden op RTV Noord. Deze aflevering Jacob Mulder, boer uit Uithuizen, die in Amerika op studiereis is geweest om te kijken hoe men daar boerde.

2 fragmenten uit AV9186

Fragment 1 van 2 - AV918600:00:00:00 - :00

Jacob Mulder laat foto's zien van de graanbeurs in Chicago en vertelt over de Marshall-hulp, waarbij jonge boeren de kans kregen om een studiereis naar de V.S. te maken. Mulder gaf…

Jacob Mulder laat foto's zien van de graanbeurs in Chicago en vertelt over de Marshall-hulp, waarbij jonge boeren de kans kregen om een studiereis naar de V.S. te maken. Mulder gaf zich hiervoor op. Hij voer met een omgebouwd vrachtschip met 1600 emigranten. Dat was een onfrisse en opgepropte bende. Elf dagen waren ze onderweg.In Halifax aangekomen reisden ze met een groep met de trein verder naar Washington. Daar was een toeristenkamp. Daar konden ze zich eindelijk wassen. Hun kleren deden ze in een wasautomaat. Zoiets hadden ze nog nooit gezien. Ze kochten een penning en waspoeder en wasten hun kleren. Van zijn moeder had Mulder wollen onderkleding meegekregen. Het zou wel koud zijn in Amerika, dacht zij. Maar door het wassen bleek dit allemaal enorm te zijn gekrompen. Daar hadden ze heel veel plezier van gehad. De was hingen ze aan de lijn en die lieten ze daar vervolgens zo achter.Ze werden in de VS opgevangen en in verschillende gebieden op verschillende landbouwbedrijven ondergebracht. Mulder begon op een mestveeboerderij. Die boer had ook vier koeien voor z´n eigen melk. De boer en Mulder zouden deze koeien gaan melken. Alleen boerenzoon Mulder kon helemaal niet melken! Dat had hij nooit geleerd, daar hadden ze thuis namelijk personeel voor. Achteraf gezien misschien heel gek. Mulder probeerde het toch en het ging, maar hij schaamde zich er wel een beetje voor dat hij dat eigenlijk niet kon.