Video insluiten

AV2349 Koninginnedag en bevrijdingsfeest Oude Pekela
Koerts, 1955

8mm, kleur, zonder geluid
Video insluiten

AV2349 Koninginnedag en bevrijdingsfeest Oude Pekela
Koerts, 1955

8mm, kleur, zonder geluid

Beelden van de Keukenhof in 1955, veel kleurige bloemen, vijvers met eenden. Bloemen in een kas. Na een kort zwart beeld, een optocht van een fanfare in Oude Pekela. Daarna straatbeelden met diverse familie. 30 april 1955, Koninginnedag. Een optocht van de fanfare, over de brug, Oude Pekela in.Het water in het kanaal ziet er niet schoon uit. De Nederlandse vlag met oranje wimpel.
Een watertoren (?), vervolg van de fanfare optocht. Vanuit een tuin van een statig huis kijken drie mensen toe (burgemeester?). Mensen op fietsen volgen de optocht. Individuele muzikanten in beeld.
5 mei 1955; Bevrijdingsdag. Een optocht met schoolkinderen met vlaggetjes en kleurige hoedjes op hun hoofd., veel oranje. Een (marine)orkest met dirigent treedt op en kinderen en ouders luisteren naar een toespraak waarna de vlag wordt gehesen. Straatbeelden van uitbundig versierd Oude Pekela. Kinderen op een praalwagen, versierd als kabouters en Clowns. Versierde fietsen en praalwagen komen voorbij. Een paard met wagen, met het bordje; Taxibedrijf. Een kar met de titel ‘Vrouwenverenigingen van Oude Pekela’ met daarop Grieks aangeklede vrouwen met een palmtak in de handen. Een jury keurt de versierde kinderfietsen. Agenten regelen het verkeer. Een praalwagen met sneeuwwitje en de zeven dwergen. Een fiets in de vorm van een V van Victorie, Vrijheid en Vrede. De optocht gaat langs het kanaal met naast de praalwagens de deelname van diverse sportverenigingen en fanfare- en drumorkesten.