Video insluiten

AV0480 Het babyhuis
Liefke Knol, 2008

DVCAM/DV, kleur en zwartwit, met geluid
Video insluiten

AV0480 Het babyhuis
Liefke Knol, 2008

DVCAM/DV, kleur en zwartwit, met geluid

Deze film is nog niet online beschikbaar.

Tijdens de hongerwinter overleden in het westen van Nederland ruim twintigduizend mensen aan de gevolgen van honger en uitputting. Angst en onzekerheid beheersten in deze maanden het leven. Naar schatting veertigduizend kinderen werden weggebracht naar gebieden waar nog wel te eten was. Vaak wisten hun ouders niet waar ze precies terecht zouden komen.
De meeste kinderen werden tijdelijk opgenomen in gezinnen in het noorden en oosten van het land. Maar soms ging het anders. Vier jonge vrouwen in de stad Groningen vingen (clandestien) dertien baby’s op in hun Babyhuis Prinses Margriet. In het archief van het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen ligt een indrukwekkend fotoalbum van dit babyhuis. Maar er zijn ook brieven bewaard gebleven van de ouders van de baby’s, geschreven tijdens de oorlog en in de maanden daarna.

In het boek Het babyhuis (uitgeverij Artemis & co) vertelt Liefke Knol het verhaal van de dertien kinderen die tijdens de Hongerwinter ver van huis maandenlang verzorgd werden door vier jonge vrouwen in Groningen. Aan de hand van brieven, foto’s en interviews laat de auteur zien hoe ingrijpend deze periode geweest is voor de families. In 2008 maakte Liefke Knol een film over het Babyhuis, die is uitgezonden door de regionale omroep RTV Noord en door het programma Netwerk van de NPO: Meer dan het oog ziet, mede mogelijk gemaakt door een bijdrage in het kader van het programma Erfgoed van de Oorlog van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.