Blog

Oproep voor filmmateriaal W0II

geschreven door R.Duursma op

Wij hebben in 2020 twee films binnengekregen met beelden van de Tweede Wereldoorlog in onze provincie. Nu zijn de beelden niet altijd herkenbaar als beelden uit de oorlog, maar bij de film van de bevrijding waarbij tanks door de Ernst Casimirlaan rijden is het spectaculair duidelijk. Het gaat hier om een film van Nico Harm Mulder, waar ik al eerder eens een blog schreef.

Een andere film komt uit de collectie van W. Tulp, waarbij we mensen zien werken aan spoorbruggen in Groningen, Drenthe en Overijssel tussen 1943 en 1946. De oorlog is niet direct te zien, maar toch blijft het interessant materiaal. Deze film komt binnenkort online. Ik ben altijd weer blij verbaasd als er films opduiken met beelden uit WOII. Als je denkt dat we alles nu wel gezien hebben komt er toch nog weer een volgende film binnen.

Nu hebben we al jaren drie prachtige films in onze collectie van de bevrijding van Groningen. Van deze films hebben we echter alleen een videokopie van 25 jaar geleden. De films zijn destijds terug gegaan naar de betreffende eigenaren, maar die zijn niet meer goed te achterhalen. De techniek is intussen dusdanig verbeterd, we kunnen zelfs in 4K kwaliteit scannen, dat het wel erg fijn zou zijn als we zouden weten waar deze films liggen. Hiervoor willen we uw hulp inroepen. Het gaat om deze films.

Puinruimen op de Grote markt (AV0152) en Intocht der Canadezen (AV0153) zijn gemaakt door Rudolf Janssen van de Gebr. Janssen op de Grote Markt. Het filmmateriaal zou in bezit zijn van een Familie Korsten. De bevrijding van Helpman (AV0154) is gemaakt door meneer A. Duiker en het filmmateriaal zou in bezit zijn van K. Duiker.

Misschien weet u om welke films het gaat en waar ze liggen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel met de receptie van de Groninger Archieven, 050-5992000. Dan maken we een prachtige nieuwe kopie, en wie weet kunnen we de originele films wel veilig opslaan in onze geconditioneerde depots, mits daarvoor toestemming wordt gegeven door de eigenaar uiteraard.

Het zijn waardevolle historische documenten en het zou jammer zijn als we deze niet zouden kunnen bewaren voor de toekomst, zodat we ook de volgende generaties kunnen vertellen, of op zijn minst kunnen laten zien, hoe het was.