AV9208 Hou t was; Waalke Visser
, 11-04-2010

Video bestand digitaal, kleur en zwartwit, met geluid
Lengte: 00:07:02:00

AV9208 Hou t was; Waalke Visser
, 11-04-2010

Video bestand digitaal, kleur en zwartwit, met geluid
Lengte: 00:07:02:00

Een montage van een interview met een oudere Groninger, meestal in het Gronings, over hun beroep of iets dat ze hebben meegemaakt in het verleden, in 2010 uitgezonden op RTV Noord. Deze aflevering Waalke Visser die visser was in Zoutkamp. Hij vertelt zijn verhaal in het Visserijmuseum in Zoutkamp.

2 fragmenten uit AV9208

Fragment 1 van 2 - AV920800:00:00:00 - :00

Je had wadvisserij achter Uithuizen en Uithuizermeeden en die verliep zonder boot. Een andere vorm van visserij was dit, met een schuifnet dat met de hand werd voortbewogen, voor j…

Je had wadvisserij achter Uithuizen en Uithuizermeeden en die verliep zonder boot. Een andere vorm van visserij was dit, met een schuifnet dat met de hand werd voortbewogen, voor je uit duwen over de slikken. Visser laat zien hoe dat werkte. Als het net vol was dan werd het in een mand geleegd en ter plekke met een handzeef gesorteerd. De garnalen werden meegenomen.Het schuifnet kon in elkaar worden geklapt en met garnalenmand onder de arm liep je dan enkele kilometers huiswaarts. Daar werden de garnalen gekookt en gesorteerd naar grootte. Dan werd het verkocht aan een particulier. Deze wadvissers hadden vaak ook nog een ander baantje, een tuintje of iets anders. Zo konden ze het redden. Vroeger had je geen voetplankje onder het net maar een koehoorn , die gleed makkelijk als een ski over de onregelmatige slikken.Visser toont een ronde tweedelige zeef waarmee de garnalen op het wad meteen werden gesorteerd. Boven een grofmazige zeef en onder een fijnmazige. Wat daarop achter bleef liggen aan garnalen werd verkocht. Met de kleinere garnalen die door de fijne zeef vielen werd niets gedaan. In België werden die trouwens gedroogd voor kippenvoer. Dat namen ze dus mee: met een mand om de schouder, het net op de nek en de zeefjes onder de andere arm. Zwaar werk was het.