Video insluiten

AV9207 Hou t was; Herman van Calkar 04-04-2010

Video bestand digitaal, kleur en zwartwit, met geluid
Video insluiten

AV9207 Hou t was; Herman van Calkar
, 04-04-2010

Video bestand digitaal, kleur en zwartwit, met geluid

Een montage van een interview met een oudere Groninger, meestal in het Gronings, over hun beroep of iets dat ze hebben meegemaakt in het verleden, in 2010 uitgezonden op RTV Noord. Deze aflevering Herman van Calkar die voor timmerman leerde aan de ambachtsschool en later aannemer werd.

2 fragmenten uit AV9207

Fragment 1 van 2 - AV920700:00:00:00 - :00

Herman van Calkar is 66 jaar. Hij heeft zijn hele werkzame leven, vanaf zijn twaalfde, getimmerd. Na de lagere school gingen de leerlingen die goed konden leren naar de ULO, de min…

Herman van Calkar is 66 jaar. Hij heeft zijn hele werkzame leven, vanaf zijn twaalfde, getimmerd. Na de lagere school gingen de leerlingen die goed konden leren naar de ULO, de minderen belandden op de huishoudschool of de ambachtsschool. Op de ambachtsschool kon je schilder, bankwerker of timmerman worden. Heel praktisch eigenlijk, ook gericht op de behoeften van de scheepswerven aan het Winschoterdiep.Van Calkar vertelt over dorpstimmerman Gras. Die kon heel veel maken, autopetten en wipkarretjes bijvoorbeeld. Hij vertelt over de Sinterklaascadeaus die hij en zij broer kregen bij Gras. Die waren groter dan thuis. Dat vond hij maar gek, maar mevrouw Gras legde uit dat hij bij hen vermoedelijk harder had gezongen dan thuis. Van Calkars vader nam zijn zoon mee naar Dijkhuis (aannemer te Ruischerbrug) om hem daar een vak te leren. Zo ging dat. Je kon overal als kwajongen aan het werk omdat je bijna niets kostte. Je was eigenlijk pleegsman. De zware klusjes moest je doen: met een kar kozijnen, balken of ramen vervoeren. Daar kreeg hij na een tijdje wel genoeg van en dat motiveerde om zich verder te ontwikkelen en door te stromen in het bedrijf. Je leerde in de praktijk en zorgde er ook voor dat het werk goed was. Er was ook veel meer respect voor het vak. Tegenwoordig denken mensen dat als er iets getimmerd is, ze het zelf wel kunnen afverven in plaats daarvoor een schilder in dienst te nemen.