AV9206 Hou t was; Mieke Eggen
, 28-03-2010

Video bestand digitaal, kleur en zwartwit, met geluid
Lengte: 00:07:21:00

AV9206 Hou t was; Mieke Eggen
, 28-03-2010

Video bestand digitaal, kleur en zwartwit, met geluid
Lengte: 00:07:21:00

Een montage van een interview met een oudere Groninger, meestal in het Gronings, over hun beroep of iets dat ze hebben meegemaakt in het verleden, in 2010 uitgezonden op RTV Noord. Deze aflevering Mieke Eggen die vertelt over het dorp Oterdum dat inmiddels niet meer bestaat.

2 fragmenten uit AV9206

Fragment 1 van 2 - AV920600:00:00:00 - :00

Mieke Eggen vertelt dat als je nu richting Oterdum rijdt, je (het beeld van) de hand op de dijk ziet en de grafstenen die om de kerk lagen en ook de paaltjes die de vorm van de ker…

Mieke Eggen vertelt dat als je nu richting Oterdum rijdt, je (het beeld van) de hand op de dijk ziet en de grafstenen die om de kerk lagen en ook de paaltjes die de vorm van de kerk markeren. Ze is opgegroeid in Oterdumerwarven en op haar dertiende verhuisde ze naar Oterdum, een van de verdwenen dorpjes van de Oosterhoek , samen met Weiwerd (gedeeltelijk) en Heveskes. Haar oma woonde tegen de dijk aan. Via een hekje in de tuin stapte ze zo op de dijk. Op een onstuimige herfstdag met springvloed gebeurde het wel dat het water heel hoog stond. Maar daar waren ze eigenlijk nooit bang voor. Ze konden zelf beter dan op de radio voorspellen hoe hoog het water zou komen.Op een zomerdag gingen ze buitendijks het slib op, met laarzen aan. Omdat er geen vuilnis werd opgehaald vroeger, belandde alles wat niet bruikbaar was ‘achter de dijk’. Op de Oterdumer Pier speelden ze. Mensen gingen vroeger gemoedelijk met elkaar om meent mevrouw Eggen. Iedereen werkte, bij de boer bijvoorbeeld, of met een eigen bedrijfje met enkele koeien. Of bij het waterschap, waar men veel mensen nodig had, om de sloten schoon te houden en bermen te maaien. Het was een overwegend agrarisch gebied. Er werd van alles verbouwd, zoals blauw maanzaad, dat een mooie paarsblauwe gloed gaf. De kleigrond in de zon gaf ook een mooie zilveren glans.