AV9202 Hou t was; Nijske op ’t Holt
, 21-02-2010

Video bestand digitaal, kleur en zwartwit, met geluid
Lengte: 00:06:45:00

AV9202 Hou t was; Nijske op ’t Holt
, 21-02-2010

Video bestand digitaal, kleur en zwartwit, met geluid
Lengte: 00:06:45:00

Een montage van een interview met een oudere Groninger, meestal in het Gronings, over hun beroep of iets dat ze hebben meegemaakt in het verleden, in 2010 uitgezonden op RTV Noord. Deze aflevering mevrouw Op ’t Holt uit Noorderhoogebrug die vertelt over het venten.

1 fragmenten uit AV9202

Fragment 1 van 1 - AV920200:00:00:00 - :00

Nijske op 't Holt is 78 jaar. Ze komt van Noorderhoogebrug, al is ze in Bedum geboren. Haar ouders verhuisden van daar naar Noorderhoogebrug. Haar vader was boer met een gemengd be…

Nijske op 't Holt is 78 jaar. Ze komt van Noorderhoogebrug, al is ze in Bedum geboren. Haar ouders verhuisden van daar naar Noorderhoogebrug. Haar vader was boer met een gemengd bedrijf: koeien, kolen, prei en uien. Mevrouw hielp haar vader mee met zaaien en oogsten. En venten: ze herinnert dat ze met haar vader in het donker langs het Winschoterdiep reed naar Hoogezand en Foxhol, waar ze hun groente verkochten aan de mensen daar. De kolen werden bij de mensen thuis bewaard onder de bedstee op de grond. Daar bleven ze het langst goed. Een koelkast was er natuurlijk nog niet.In Hoogezand kochten ze dan een kopje koffie. Frisdrank had je toen niet, chips evenmin. Alleen doppinda´s. Er was sowieso veel minder dan nu. Je had nog melkboeren, bakkers en groenteboeren. En er werd aan huis verkocht. De bakker had wit brood, roggebrood, beschuit koekjes, kadetten en in het weekend koek en cake. De melkboer verkocht (getapte) melk, karnemelk, karnemelkse pap, eieren, boter en wat kaas. Het groenteaanbod was seizoensgebonden en lokaal: bloemkool, bonen, witte kool, boerenkool en snijbonen. Ze herinnert zich nog goed dat ze voor het eerst macaroni kocht en klaarmaakte. Haar man en oudste kinderen hadden dat nog nooit gezien. Ze lustten het niet. Later bleek dat mevrouw het helemaal verkeerd had bereid! Ze wist niet dat er groente en vlees door moesten. Hoe had ze dat nou kunnen weten? Rijst kenden ze wel: gekookt in melk met boter en bruine suiker. Maar nasi was eerst nog volstrekt onbekend eten.Witte kool verkopen langs het Winschoterdiep vond mevrouw leuk. Ze verkochten alles en waren dan 's avonds voor het melken weer thuis. Verkleumd was ze dan, door de koffie en warmte in huis kwam ze weer op temperatuur. Haar vader moest dan nog melken, mevrouw hoefde na zo’n dag niets meer te doen.