AV9195 Hou t was; Herman Ronde
, 20-12-2009

Video bestand digitaal, kleur en zwartwit, met geluid
Lengte: 00:07:01:00

AV9195 Hou t was; Herman Ronde
, 20-12-2009

Video bestand digitaal, kleur en zwartwit, met geluid
Lengte: 00:07:01:00

Een montage van een interview met een oudere Groninger, meestal in het Gronings, over hun beroep of iets dat ze hebben meegemaakt in het verleden, in 2009 uitgezonden op RTV Noord. Deze aflevering ‘Knoalster’ Herman Ronde: kapper, maar niet alleen dat.

2 fragmenten uit AV9195

Fragment 1 van 2 - AV919500:00:00:00 - :00

Herman Ronde is geboren in 1929 in Stadskanaal. Vanaf zijn twaalfde zit hij in het kappersvak. Uit nood geboren. Hij kan zich niet herinneren dat hij kapper wilde worden. Hij moest…

Herman Ronde is geboren in 1929 in Stadskanaal. Vanaf zijn twaalfde zit hij in het kappersvak. Uit nood geboren. Hij kan zich niet herinneren dat hij kapper wilde worden. Hij moest in de tweede klas van school om zijn vader in de kapperssalon te helpen, omdat twee personeelsleden vanwege de oorlog naar Duitsland moesten of moesten onderduiken. Het ging eigenlijk iets te snel. Hij knipte al terwijl hij het eigenlijk nog niet kon. Ronde komt uit een echt katholiek gezin. Hij constateert dat de kerkgang hard terugloopt. Bij alle kerken trouwens.Voor Kerst was het enorm druk in de dameskapsalon. Iedereen moest nog even het haar laten doen: krullen, watergolven en knippen natuurlijk. Ronde’s vader was een goede dameskapper. Zijn broer nam de damessalon op een gegeven moment over en Ronde zelf was herenkapper en had de tabakswinkel erbij. Het knippen was overigens bijzaak. Heren lieten zich scheren. De notaris drie keer in de week, een boer twee keer en een arbeider alleen op zaterdag. Zaterdag was dan ook de meest gezellige dag. De klanten konden dan ook onderling een beetje bekvechten. Er waren 13 herenkappers en drie dameskappers in Stadskanaal. Er was dus wel veel concurrentie. Desondanks gingen ze eenmaal per jaar met elkaar op stap. Op maandagmiddag als ze vrij waren gingen veel kappers samen biljarten. Ze konden het dus best aardig vinden samen.