AV9192 Hou t was; Jan Leugs
, 29-11-2009

Video bestand digitaal, kleur en zwartwit, met geluid
Lengte: 00:07:18:00

AV9192 Hou t was; Jan Leugs
, 29-11-2009

Video bestand digitaal, kleur en zwartwit, met geluid
Lengte: 00:07:18:00

Een montage van een interview met een oudere Groninger, meestal in het Gronings, over hun beroep of iets dat ze hebben meegemaakt in het verleden, in 2009 uitgezonden op RTV Noord. Deze aflevering Jan Leugs uit Ten Boer, geboren in 1911, die vroeger kruidenier was.

2 fragmenten uit AV9192

Fragment 1 van 2 - AV919200:00:00:00 - :00

Jan Leugs is geboren aan de Hamweg (in Harkstede). Hij komt uit een boerengezin, maar Leugs wilde zelf geen boer worden. Toen hij een man aan de weg wijn en koekjes zag verkopen, l…

Jan Leugs is geboren aan de Hamweg (in Harkstede). Hij komt uit een boerengezin, maar Leugs wilde zelf geen boer worden. Toen hij een man aan de weg wijn en koekjes zag verkopen, leek hem dat ook wel wat. Dat ging goed. Bovendien werd hij monsternemer voor de melkfabriek en subagent van een levensverzekeringsmaatschappij. Zijn vrouw was gediplomeerd kledingmaakster en verdiende zo ook geld. Zo konden ze in Harkstede een winkelhuisje huren. Dat was voor hem een paleis. Vervolgens begon hij een grotere winkel die uiteindelijk een zelfbedieningswinkel werd. Hij bracht toen ook nog boodschappen met de auto rond. In het begin was het moeilijk om er van rond te komen, maar door keihard te werken is het hen altijd toch gelukt.Leugs vertelt dat op een gegeven moment de pottenbakkerij in Harkstede te koop was. Een mooi pand voor een nieuwe winkel. In het begin liepen de zaken voorspoedig, tot hij concurrentie kreeg van een Degros (supermarkt) aan het Damsterdiep. Leugs investeerde opnieuw in zijn zaak en bedacht een nieuwe formule. Toen liep het weer beter. ‘Help de zaak vooruit en de zaak helpt u vooruit’ is Leugs’ lijfspreuk. Hij maakte een folder met twee andere ondernemers met wie hij een coöperatie vormde. Gezamenlijk was dat goedkoper dan afzonderlijk. Hij reserveerde ook een deel van de omzet en daar werd weer mee belegd. Zo hebben veel geld overgehouden waar weer investeringen van gedaan konden worden, zoals het aankopen van panden. Het was feitelijk een holding. De Coop in Harkstede is er nog van. Zijn dochter en schoonzus werkten ook in de zaak.