Video insluiten

AV9191 Hou t was; Flip Vedder 22-11-2009

Video bestand digitaal, kleur en zwartwit, met geluid
Video insluiten

AV9191 Hou t was; Flip Vedder
, 22-11-2009

Video bestand digitaal, kleur en zwartwit, met geluid

Een montage van een interview met een oudere Groninger, meestal in het Gronings, over hun beroep of iets dat ze hebben meegemaakt in het verleden, in 2009 uitgezonden op RTV Noord. Deze aflevering Flip Vedder uit Winschoten die fruitteler was.

1 fragmenten uit AV9191

Fragment 1 van 1 - AV919100:00:00:00 - :00

Flip Vedder is in 1922 geboren in Scheemda. Zijn oude baas van de groentekwekerij waar hij tijdens de Tweede Wereldoorlog was ondergedoken kondigde op een dag bezoek aan van de hee…

Flip Vedder is in 1922 geboren in Scheemda. Zijn oude baas van de groentekwekerij waar hij tijdens de Tweede Wereldoorlog was ondergedoken kondigde op een dag bezoek aan van de heer Van der Veen, eigenaar van de Winschoter Courant. Die zocht Vedder op om te vragen of hij voor hem wilde werken als fruitkweker. Ze bleken ongeveer dezelfde mentaliteit te hebben, dus dat klikte. Het was kleigrond, die gedraineerd moest worden. Eerst met de hand en toen met een machine. Bij kwekers in Nederland in de Betuwe en in Limburg kochten ze fruitbomen. ’s Nachts sproeide hij, omdat het dan windstil was. Van der Veen die ook op het terrein woonde, kwam dan even kijken. Om uit te vinden wat hij toen eigenlijk aan het doen was. Vedder vertelt over DDT. Dat was weliswaar schadelijk, maar ze gingen er gewoon mee om. Sommige kwekers mengden het wel, maar dat leverde alleen maar problemen op. Vedder had het in zekere zin ook gemakkelijk want alles wat hij nodig had, kon hij via Van der Veen krijgen. Die kon alles betalen. Vedder vertelt dat hij een tijd stip had in zijn Cox-appels. Dat bleek door kalkgebrek te komen. Veertien dagen voor het plukken behandelde hij de appels en toen was het over. Vrouwen die bij hem werkten mochten geen lange nagels hebben, want daarvan kreeg hij schimmel in zijn appels. De eerste oogsten gingen naar de veiling in Groningen. Naast appels verkocht hij ook grond. Vedder gaf ook lezingen over kruisingen van appelsoorten. In Wageningen bijvoorbeeld. Hij kon zich op deze manier goed ontplooien. Dat beviel hem wel. Toen Van der Veen overleed heeft diens vrouw alles verkocht. Dat was voor Vedder wel bitter. Hij moest opeens naar iets anders uitkijken. Hij werd bedrijfsleider bij een kweker. Daar moest hij weer met de hand werken. In plaats van automatisch. Dat vond hij niet leuk . Maar hij moest wel geld verdienen voor zijn gezin.