AV9184 Hou t was; Egbert Hofman
, 27-09-2009

Video bestand digitaal, kleur en zwartwit, met geluid
Lengte: 00:07:00:00

AV9184 Hou t was; Egbert Hofman
, 27-09-2009

Video bestand digitaal, kleur en zwartwit, met geluid
Lengte: 00:07:00:00

Een montage van een interview met een oudere Groninger, meestal in het Gronings, over hun beroep of iets dat ze hebben meegemaakt in het verleden, in 2009 uitgezonden op RTV Noord. Deze aflevering Egbert Hofman, hij was zijn hele leven boer te Zuidwending. Hofman vertelt over de periode vlak na de oorlog toen de boeren overschakelden van paard op tractor.

2 fragmenten uit AV9184

Fragment 2 van 2 - AV9184

In 1953 kregen ze een tractor. Het zichten liep niet goed en vader wilde het wel met een tractor proberen. Hofman en zijn broer moesten nog zien of dat wel zou gebeuren. Toen vader…

In 1953 kregen ze een tractor. Het zichten liep niet goed en vader wilde het wel met een tractor proberen. Hofman en zijn broer moesten nog zien of dat wel zou gebeuren. Toen vader terugkwam van het bekijken van de tractor zei hij in eerste instantie dat die veel te duur was en dat er geen tractor kwam. Die mechanisatie vond hij maar niets. Hun beide buren hadden echter ieder wel een tractor. Zo zagen ze hoe snel en eenvoudig het werken met een tractor was. Dat zorgde voor irritatie bij de Hofmannen. Ze joegen hun paarden daarom op om ook sneller voortgang te kunnen maken. De dieren zweetten er van. Dat vond vader niet goed. Zo ging een boer niet met zijn dieren om meende hij. Later kregen ze dan toch een tractor, een één cilinder van 12 PK. Dat is vergelijkbaar met de grasmaaier die Hofman tegenwoordig heeft. De overgang van de paardentractie naar tractor was een grote revolutie. Net als het verdwijnen van het personeel. Normaal stapte je de stal uit en groette je de arbeiders. Maar op een gegeven moment was er niemand meer. Dat vond Hofman heel onwerkelijk. Personeel konden ze niet meer betalen, want de mechanisatie kostte natuurlijk ook veel geld. Ze moesten wel vernieuwen en met hun tijd meegaan en er altijd voor zorgen dat ze als eerste hun investeringen deden. Ook hierin is de eerste klap een daalder waard zegt Hofman.