AV9182 Hou t was; Jan Zwerver
, 13-09-2009

Video bestand digitaal, kleur en zwartwit, met geluid
Lengte: 00:06"37:00

AV9182 Hou t was; Jan Zwerver
, 13-09-2009

Video bestand digitaal, kleur en zwartwit, met geluid
Lengte: 00:06"37:00

Een montage van een interview met een oudere Groninger, meestal in het Gronings, over hun beroep of iets dat ze hebben meegemaakt in het verleden, in 2009 uitgezonden op RTV Noord. Deze aflevering Jan Zwerver uit Onderdendam. Zijn vader was seizoenarbeider op de steenfabriek. In de herfst huurde hij een praam om suikerbieten van het Hogeland naar de Stad te vervoeren.

2 fragmenten uit AV9182

Fragment 2 van 2 - AV9182

Er was eens een boer die alle klompjes van de kinderen op het dek zag staan en Zwervers moeder zei dat ze gezegend mocht zijn met zoveel kinderen. Ze antwoordde dat hij die zegen z…

Er was eens een boer die alle klompjes van de kinderen op het dek zag staan en Zwervers moeder zei dat ze gezegend mocht zijn met zoveel kinderen. Ze antwoordde dat hij die zegen zo van haar mocht overnemen! Want zijn moeder had een zwaar leven.Als de praam geladen moest worden liep vader in de lijn en trok hij zo de platbodem van de polder naar Onderdendam. Dat was heel zwaar, maar als je eenmaal de praam in beweging had gekregen ging het wel. Vanaf Onderdendam werden zeven of acht pramen door een stoomsleepboot van de suikerfabriek tegelijk in een keer opgehaald. Dat was een imposant gezicht voor de jonge Zwerver, zo´n sleepboot die een aantal pramen vooruit trok. Bij Schifpot had je enkele keuterboeren en hun kinderen bedelden bij de schippers om suikerbieten. Die noemden ze alleen "pee" en geen "sukerbait". Dat vonden Zwerver en de andere kinderen heel gek. Die kinderen kregen wel suikerbieten toegeworpen, maar daar moesten ze dan eerste even voor koppeltje duiken. Zo kwam de keuterboer weer aan wat suikerbieten voor zijn koeien.Het was een zwaar leven zegt Zwerver, maar wel ontzettend mooi. Zo herinnert hij zich hoe ze ´s nachts in het donker met een lege praam van de fabriek naar de laadplaats voeren. Dan zag je de maan mooi schijnen. Daar heeft hij fijne herinneringen aan.