Video insluiten

AV9181 Hou t was; Klaas van der Tuuk 06-09-2009

Video bestand digitaal, kleur en zwartwit, met geluid
Video insluiten

AV9181 Hou t was; Klaas van der Tuuk
, 06-09-2009

Video bestand digitaal, kleur en zwartwit, met geluid

Een montage van een interview met een oudere Groninger, meestal in het Gronings, over hun beroep of iets dat ze hebben meegemaakt in het verleden, in 2009 uitgezonden op RTV Noord. Deze aflevering Klaas van der Tuuk uit Feerwerd over diens werkzame leven als smid.

2 fragmenten uit AV9181

Fragment 2 van 2 - AV9181

Paardenbeslag was een goede verdienste voor een smid. Als het meezat kon hij binnen een uur bij een paard nieuwe hoefijzers zetten. Je moest daarbij het paard een beetje op z´n ge…

Paardenbeslag was een goede verdienste voor een smid. Als het meezat kon hij binnen een uur bij een paard nieuwe hoefijzers zetten. Je moest daarbij het paard een beetje op z´n gemak stellen. Op een gegeven moment kende Van der Tuuk van de paarden de maten van de hoefijzers uit het hoofd. Als Rijksgediplomeerd hoefsmid mocht Van der Tuuk ook paarden behandelen die last van ontstekingen in de onderbenen. Hij vertelt over een paard met zo’n ontsteking, dat hierdoor zweette van de koorts. Hij verwijderde het hoefijzer en voelde waar het gezwel zat. Daar sneed hij, waarna de etter uit de wond spoot en de koorts meteen verdween. Toen de tractoren in opmars kwamen, moesten de landbouwwerktuigen hierop aangepast worden. En op het moment dat mensen op brommers gingen rondrijden, repareerde Van der Tuuk die ook. Evenals fietsen en kachels. Kleinere koeien kregen melkmachines waar melkwagentjes voor moesten komen en hij legde ook melkleidingen op de stal aan. Daarom noemde hij zijn smederij later met een duur woord landbouwmechanisatiebedrijf. Toch kon dat uiteindelijk niet meer uit. Hij werd vervolgens onderhoudsmonteur in het Academisch Ziekenhuis. Op een boeldag deed hij afstand van enkele spullen. Later heeft hij toch weer een zetbank en een walsje gemaakt. Hij kon eigenlijk toch niet zonder.